Tuesday 24 April 2012

Izland újra

És még egyszer és soha nem elég.
Bogár László, aki egyébként kivívta a tiszteletemet éleslátásával és érthető fogalmazásával a tekintetben, hogy gazdasági problémákat egyszerűen és érthető magyar nyelven elbeszél - egyre keményebben elsikálja az Izlandról szóló ügyeket.
Nem lehet érv az Izlandi példa Magyarországi átdolgozására az, hogy Izland népessége anyagilag nagyobb tartalékokkal rendelkezett! Magyarországon ez a megoldás még sürgetőbb mint ott! Éppe az anyagi források szűke miatt (ami egyébként nem is olyan szűkös, hiszen irdatlan mértékű adósságszolgálatot fedez).
A spirituális mag pedig megvan valahol és csak katalizátorra vár. Az erkölcsi alapok a helyes értékfelismerésen kell, hogy nyugodjanak. Ehhez pedig szükség van tiszta látásmódra. Egyszerű és a valóságra alapuló ténymegállapításokra. Mennyi az annyi és mit lehet tenni.
Izland új alkotmányt harcolt ki magának! Izlandon nem shitt féle köztársasági elnök meresztette a seggét, hanem kiállt a miniszterelnök ellenében a nép mellett.
Az új alkotmányban rögzítették, hogy a nép döntésének kinyilvánítását (népszavazást) nem bírálhatja felül SENKI még  miniszterelnök sem (mint megtette azt korábban). És alkotmányba foglalták azt is, hogy adósságot az Izlandi állam csak valós gazdasági növekedés esetén fizet és akkor is csak a növekedés 6%-át fordítják adóssságtörlesztésre. Ez mindenképpen korlátozza az állam hitelfelvételének lehetőségeit és megakadályozza az adósságcsapdába kerülést, az abban való örvénylést.
Magyarországon is ez az egyetlen lehetőség.
Az IMF zöld lámpát adott az Izlandi példa pozitív színezetű feltüntetésében.
Ez a megoldás és az egyetlen, mert minden más maszatolás csak tovább súlyosbítja a helyzetet és a vége ugyanaz lesz. Háború!
Kérdés van-e bátorság és tiszta fej elég? Nos úgy tűnik Bogár László nem jeleskedik bátorság terén és folyamatosan mellébeszél, amikor az Izlandi példa előkerül. Persze, hiszen az Orbán kormány szekerét tolja.
Bogár-Boros-Bayer trió pedig kicsit jobban koncentrálhatna az egyszerű tiszta kijelentésekhez, mert a félbeharapott mondatokat nem sokan értik meg. Az egymás szavába vágás és Bogár úr makogása az Izlandi téma kapcsán pedig bicskanyitogató.

No comments: