Monday 24 January 2011

Gazdasági bérgyilkosok itthon - Csányi Sándor és a Bácsbokodi sajt

A Bácsbokodi tejüzem is bezárja kapuit. Tulajdonosa Csányi Sándor alapos előkészítés után juttatta a hosszú ideje már csak sajtot termelő gyárat az enyészet útjára.

Először is megszüntette a napi fogyasztásra szánt tejtermékek (tejföl, tej) termelését - ezeket átvette a szegedi üzem. Bácsbokodon csak a sajtgyártás maradt meg. A sajtgyártás önmagában nem egy túl nyereséges vállalkozás. A sok mű-sajt (olcsó Tesco szarok) csökkentik a sajtvásárlási kedvet, az emberek nem igényeskednek már a tekintetben, hogy amit esznek az igezi sajt-e vagy valami szemét. A második lépcsőt egy új igazgató gazdasági bérgyilkosként tudatosan tönkretette (veszteségessé tette) a Bokodi tejüzemet.
A módszer változatos és a petter jól felismerhető: titkosszolgálati trükközés, hipnózis és manipuláció és szándékos károkozás. Néhány régen ott dolgozó vezető beosztású tapasztalt szakember munkáját különböző apró trükkökkel lehetetlenné tette, stílusával személyi konfliktusokat provokált. Erre mindenki különbözőképpen reagál. Volt, aki rövid idő után inkább felmondott, volt aki szembeszállt és ezért ő rúgta ki. Miután megszabadult pár régi kollégától, a többiek felé is kidolgozott stratégiával közelített.
Szerencsétlenségére egy alkalmazott látván mi készül bizonyítékokat kezdett gyűjteni. Új igazgatónk ugyanis a jól működő régi technológia helyett, kipróbálatlan és hibás technológiát próbált ráerőszakolni az üzemre. Ez hat hónapos intervallumban 10 milliós kárt okozott a kis vállalatnak. A sajtgyártás során keletkező iszapba dobáltatta a rosszul sikerült sajtokat mázsaszámra. Erről egy előrelátó munkatárs nyilvánartást vezetett 6 hónapon keresztül. Az új igazgató tehát kb 50 milliós kárt okozott összesen a vállalatnak az ottléte során. Amikor ez a kolléga került sorra perrel fenyegetőzött, a kirúgás fenyegetettségét kivédendő. Mi történt? Felajánlottak neki egy összeget és aláírattak vele egy papírt, hogy nem perel és nem hozza nyilvánosságra a bizonyítékokat.
Bácsbokodi viszonylatban egy ilyen üzem bezárása katasztrófális következményekkel jár. Az emberek eddig is 12 órás munkanapokat dolgoztak, amit csak 8 órai munkabérrel fizetett ki az ország egyik leggazdagabb embere, ezután a környék egyetlen nagyobb üzemét is tönkretette. Vajon mi lehet a szándéka Csányi Sándornak az ilyen akciókkal?
A magyar tejipar tönkretétele?