Monday 7 November 2011

Work Credit avagy az emberközpontú pénzrendszer

Egy a jövőnk.infón megjelent egy cikkben olvastam néhány nagyon érdekes ötletet.
A cikk több mindenre kitér, de nekem most csak egy dolog jár a fejemben: az a kreditrendszer, ami a jelenlegi anyag alapú monetáris rendszert váltaná le egy kredit alapúra.
"9) Tehát Oroszországnak szüksége van egy gazdasági megoldásra, ami függetleníti a magánbankok által előállított nyugati pénzkészlettől, attól a folyamattól, amivel a FED gazdaságilag és politikailag irányítása alatt tartja az országokat.
Csak egy független pénzügyi rendszer biztosíthatja, hogy Oroszország saját maga teremtse meg jövőjét. Ellenkező esetben a magánbankok a WTO és az IMF megállapodásain keresztül fogják diktálni a feltételeket. Egy ilyen lehetséges megoldás Orosszország számára a kreditrendszer."
 A jelenlegi pénzügyi rendszer az előállított értékeket az anyagilag megtermelt javak létében méri. Ez az anyagi központú gondolkodás vezet minden háború kitöréséhez. Az erőforrásokat birtokolni akaró gazdasági hatalmasságok, melyek ma már mindenféle nemzeti határvonaltól függetlenek (de ez a nemzetektől való függetlenség már sokkal régebb óta jelen van) mindig valamilyen erőforrás megszerzésére törekedtek, amikor háborút indítottak.
Persze nem ilyen egyszerű a kérdés, mert például a jelenlegi gazdasági válság (pénzügyi válság) a nem valós világban történt manipuláció, csalás miatt alakult ki.
A kis bankok hiteleket nyújtottak a lakosságnak, melyek visszafizetéséhez ellenőrizniük kellett a hitelt felvevő helyzetét, a külső gazdasági realitásokat. A felelősség ekkor még jelen volt ezeknél a kis bankoknál. Később a nagyobb bankoknak 1000-es kötekegben (derivatívák) eladták a lejáróban levő hiteleket. Ez jó volt a kis bankoknak, hiszen nem kellett kivárniuk a hosszú lejáratú lakáshitelek végét, hamarabb hozzájutottak pénzhez. Ezekhez a hitelkötegekhez hozzácsaptak a nagyobb bankok még biztosításokat, egyéb hiteleket is és csomagokban árulni kezdték őket a tőzsdén. Így a felelősség a kis bankokban lassan áttolódott a nagyobb bankok felé - hiszen rögtön eladták a hosszabb lejáratú hiteleiket. Így érdekükké vált, hogy minél több hiteles legyen és nem kellett felelősséget vállalniuk. E miatt nem is végezték el a kockázati vizsgálatokat sem idővel. Adtak hitelt bárkinek. Azután amikor a válság kirobbant kiderült, hogy a pénz behajthatatlan. De nem csak ilyen derivatívák növelték a fedezet nélküli tőzsdekereskedelem lufiját, ami kipukkadt, hanem más ilyen típusú csalások is. Például a pénzkibocsátás csalása maga, és ezen felül is sok trükk hozott lére valódi kereskedésnek látszó, de valójában nem létező javakkal való kereskedést és pénzforgalmat. Kialakult egy bonyolult minden realitás nélkülöző ál kereskedelem a tőzsdén, melynek nincs fedezete. Ez törvényszerűen bedől.
Az Arnold Vinette (Ottawa, Canada) által kidolgozott "Work Credits – A New Global Currency" című munkájában leírt megoldás egyszerű és zseniális.
Tulajdonképpen a lényege az, hogy az anyagi alapú pénzügyi rendszer helyett bevezeti az emberközpontú pénzrendszert, ahol minden ember értéket jelent az állam számára és ezt meghatározzák pl évi 50.000 dollárban. Mindenkinek jár ez a pénz, de dolgoznia kell érte. Viszont ott dolgozik, ahol a legjobbat tudja nyújtani így nem lesz munkanélküli és beteg a lélektelen robotolás miatt.
A részletesebb kifejtés olvasható a jövönk.infón.