Sunday 15 February 2015

Mi a pénz?

Ma az egyik legfontosabb kérdés annak emgértése, hogy mi a pénz hogyan működik és hogyan keletkezik. A működésével talán nem is kell annyit beszélni, mert ebből mindenki ért valamit: ha bírtokolsz valamennyi pénzt akkor azt becserélheted más árucikkekre, szolgáltatásokra, egyebekre amit pnzen meg lehet venni.
Eddig mindenki eljutott.
De van egy bizonyos dolog a pnz keletkezése körül, amit még a ma alternatívnak mutatkozók sem akaródznak elárulni: A PÉNZ-KIBOCSÁTÁSA UGYANIS MA ALAPVETŐEN CSALÁSRA ALAPUL.
Erről mindenki hallgat. Ebben a bejegyzésben leírom úgy ahogyan ez megtörténik a valóságban.
A csere
Egy kicsit visszakanyarodok a pénz előtti időszakhoz amikor még csereberéltek a emberek (cserekereskedelem).
Tegyük fel hogy Bélának van egy kiló búzája ami neki nem kell és szüksége volna egy fejszére. Tegyük fel hogy Bélának van annyi esze hogy kitalálja, a fölös búzát elcserélheti egy fejszére. De kivel cseréljen? Elindul hát és bekopog a szomszédba Juli nénihez. De Juli néninek nincs szüksége búzára és nincs fejszéje sem, viszont kellene neki bab és van neki répája fölöslegben. Sebaj. Béla megy tovább. Bekopog a Jóskához is, akinek szintén nincs szüksége búzára, és nincs fejszéje sem, de van fölös babja és kellene neki búza. Hmmm. Béla egy kicsit kezd elkeseredni mert tovább kell mennie. De kopog a következő utcában is a Lackóéknál. Ejj Lackóéknál végre akad egy fölösleges fejsze, de búzára nincs szükségük, ellenben répára lenne igény.
No ez egy elég bonyolult helyzet. Bélánk leül egy kicsit gondolkodni és kiötli mit tegyen. Először is elmegy Jóskához és elcseréli a búzáját a babért. Ezután fogja a babot azzal visszasétál Juli nénihez és elcseréli a Juli néni répájáért. majd legvégül a répával boldogan és fáradtan battyog el Lackóékhoz ahol végre elcseréli a pépát a hőn óhajtott fejszéért. El is ment a nap fele ekkora s a házkörüli munkával semmit sem haladt, de lett egy fejszéje amit nagy kerülővel becserélt a felesleges búzájáért.
Ez a cserekereskedelem hátulütője. Ennek a körsétának a megszüntetéséért kezdtek el különböző ÉRTÉK KÖZVETÍTŐ tárgyakat használni az emberek amit be lehetett cserélni bármire, mert MINDENKI ELFOGADTA, mint csereeszközt.
Volt olyan része a világnak ahol tengeri kagyló héja lett az érték közvetítő, volt olyan időszak amikor a vasat használták. A vas azért nem bizonyul jó közvetítő eszköznek, mert sokfelé lehetett találni, és a leleményes emberek elkezdtek sok vasat bányászni és kohászni azért mert azt be lehetett cserélni búzára, lóra, vászonra. Ekkor áttértek a nemesfémek használatára, azért mert ezekből azért nem volt olyan sok és nem volt olyan könnyű hozzáférni. Jelzem külön, hogy itt már tulajdonképpen megjelenik egy érdekes dolog mégpedig egy bizonyos tárgy kiemelt szerepet kap a csere lebonyolításában - azaz az emberek figyelmét vonzza, az emberek nagyobb jelentőséget kezdenek neki tulajdonítani, mert a szükségletek kielégítéséhez szükséges hatalom, egyik általános forrásává válik. Tehát például ha korábban éhes voltál akkor halászni mentél, ha fáztál ruhát készítettél magadnak; de a kiemelkedő csereeszköz segítségével elmerülhettél pl a ruhakészítés mesterségében és nem kellett megtanulnod kardot kovácsolni, vagy disznót tartanod, ha becserélhetted a búzádat ezekre.
A papírpénz
A papírpénz előtt volt azért más is pl az arany, majd aranypénz, ezüstpénz. Ezeket váltota ki a váltó ami egy papírdarab volt amire ráírták hogy a bankban (kereskedők aki különböző területek pénzével kereskedtek, és tároltak, őriztek egyéb javakat mint arany stb) mennyi értéked van. Ezeket a papírokat azután mind az emberek a bankon kívül mind a bankárok is hamisítani kezdték. (kicsit nagyobb urásokkal haladok)
A bankárok pedig rádöbbentek hogy a legtöbb ember beteszi az aranyát és csak ritkán jön érte, míg a kereskedelem során inkább a váltókkal később a papírpénzzel (igazolás az aranyadról) fizettek. Ez volt a pénzforgalom elődje. Ügyes csaló bankárok elkezdtek több váltót kiadni mint amennyi arany volt a kincstárukban. Persze páran lebuktak és felakasztották őket. De akik hálózatba tömörültek, és segítették egymást azok megúszták az akasztófát, sőt iszonyú vagyonokra tettek szert a csalással.
ugye amikor valameyliküket megvádolták azzal hogy több váltót állít kki mint amennyi aranya van, akkor gyorsan a királyi ellenőrzés vagy az emberek követeléseinek hatására (visszakérte mindenki az aranyát) a hálózat legközelebbi tagja sietve odaszállította a hiányzó aranyat, hogy ne tűnjön fel senkinek a hiány: "Lám lám én nem csalok." S persze hogy csalt. Amikor elült a balhé visszaszállították a cuccot, nem rendült meg a bizalom bennük és tovább folytathatták a csalássorozatukat - immár bűnszövetségben.
Így alakult ki a mai pénzrendszer.
És mai napig ilyen csalással állítják elő a pénzt.
Minden többlet pénzkibocsátás inflációt gerjeszt, ami azt jelenti hogy a pénz értéke csökken. Ezt azért kénytelenek csinálni hogy fedezni tudják a minden évben felhalmozott túlköltekezésüket, ami adósság. Ezt nem a lakosság halmozza fel, hiszen a lakosság nem tud 100ezer forintos albérletet kivenni 90ezer forint jövedelemmel - mert nem engedik neki. Csak az államot alkotó herehorda csinál ilyet. Ezek akik ezt helyesnektartják egyrészt ostobák másrészt gazemberek hiszen komoly jövedelemre tesznek szert ebből a csalásból.