Wednesday 28 August 2013

A fejétől bűzlik a hal II.

Mint már korábban említettem, a rothadó hal bűzét mindig a fejétől érezni hamarabb, mert ott érintkezik a levegővel a hal belseje - a kopoltyú. Ez a hasonlat kiválóan szemlélteti a emberi hierarchiában bekövetkező rossz irányú változások figyelmeztető jeleit - vagyis megmutatja nekünk, hogy hol kaphatjuk leghamarabb nyakon a probléma valódi természetét.
Nemrégiben Uzd falucskától kerekeztem Varsád falucska felé egy halastó-rendszer mellett.
Uzd Sárszentlőrinc mellett fekszik az Öreghegy lábánál és a Donát patak - azaz a helyén található halató rendszer - mentén juthatunk (nánk) el Varsád faluig, ha nem lenne az út magánút sorompóval és őrökkel az út végén.

A térképről az olvasható le, hogy ott nins semmiféle halastó, nemhogy rendszer. Viszont a valóságban van, mint azt a fenti képen is láthatjátok. És találjátok kik a rendszer tulajdonosai: Dávid Ibolya, Áder János és a környékbeli földek és kukoricás birtokosa ki? Csányi Sándor.
Annak idején amikor a hadsereg megreformálásáról beszélgettünk oda jutottam az elemzésemben, hogy azt a rendszert már nem lehet finomhangolással megváltoztatni mert annyira romlott állapotban volt. Ilyenkor - mint egy omladozó ház esetén - előbb le kell bontani a régi rendszert. Ekkor egyeztünk meg, hogy a hadsereget kiszervezzük a civil életbe. Én határoztam meg az alapelveket. Sajnos a végrehajtásban akadtak némi problémák. A hadsereg civil kiszerveéséhez anyagi források is kellettek. Ezért az anyagi forásokat is ki kellett szervezni a civil szférába. Ekkor kerültek a képbe a fent említett személyek. Érdekes módon azóta azt már szelektív módon elfelejtették, hogy a pénz amit kaptak honvédelemre kapták és nem magáncélokra, de a pénzsokszorozó ötleteket és üzleti terveket valahogy nem sikerült elfelejteniük.
Az üzleti terveket úgy terveztem meg, hogy ne legyenek tájidegenek és beilleszkedjenek sőt segítsék a környező lakosságot és a természetet is. Ennek ellenére a már említett szarházi személyek (és még mások is, javaslom a földhivatali felderítést a környéken) mérhetetlen kapzsizsága odáig vezetett, hogy tápos (de nem természetes tápos, hanem kémiai és biológiai szarokkal testömegnövelt és gyorsított fejlődésű) halakat kezdtek termelni. Persze a szarházik hogy "kommunikálják" a dolgot: "több halat kéne ennie a magyarnak, hiszen az olyan egészséges."
A szarházi mindig lebukik. És jelen helyzetben fizetni is fog a tetteiért. Hacsak nem kezd hirtelen emlékezni... és cselekdni a megbeszéltek szerint. Csűrés csavarás nélkül.