Sunday 22 January 2012

Hatalom és kontroll

A hatalom mániákusai szenvedélybeteg módjára mödnek. Az eszközök kikerülnek a feketepiacra. Az elektronikus alapú telepátia létével egészen új fejezet nyílik az emberiség számára (ha nem a végét jelenti majd). Egészen sokrétűen használható ez a technika. Sokféleképpen lehet vele pénzt és hatalmat szerezni. Távirányított hajóskapitány - biztosítás a luxusutazóknak - távirányított vadászrepülő pilóták - rakétakilövést vezérlők... Sok lehetőség bújik meg ebben a technológiában. A kontroll idővel teljesen ki fog csúszni minden központosított hatalmi rendszer kezéből. És ha addig nem érkezik az ember olyan erkölcsi és tudati emelkedett színvonalra - annak végzetes következményei lesznek. Az új fegyverek - melyek egyenlőre szupertitkosak - képesek bolygók elpusztítására is. Viszont az irányításukhoz, megépításükhöz nem kell nagyon sok pénz. Terjedni fognak. A jelenlegi rendszer alapeleme a kegyetlenség és a racionalizált hatalom, pénzhajszolás. Ez a rendszer működésképtelen, ha nem változtatunk rajta elpusztítjuk önmagunkat.
A hatalom kulcskérdés. A hatalomhoz szorosan hozzátartoznak a határainkkal kapcsolatos tisztánlátás kérdései. Mibe nyúlhatunk bele súlyos büntetés nélkül? Meddig tart az ember hatalma és mettől, kell feladnia a területét. Ezek a kérdések az egyszerű ember számára is fontosak, ugyanúgy ahogyan a gazdasági hatalmasságok számára is. A felforgatott közbeszédben (kontrollált) el kell kezdődnie a hatalmunk visszaigénylésének és korlátainak megfogalmazásáról szóló beszédnek. Magyarországon hosszú évtizedekig le volt tiltva a hatalomról való beszéd, sőt gondolkodás is. Ennek fel kell oldódnia.
Vannak dolgok, amiket megtehetünk. Van hozzá hatalmunk. A hatalommal felelősség is jár. A jelenlegi politika gyakorlatilag a helyi emberek felett álló - érdekeikkel mit sem törődő - pénzhatalom kezében, gakorlatilag a kommunikátor szintjére süllyedt. A politikusaink csupán kommunikátorok. A legtöbbjüket a különböző pártok listáiról nyomták be a parlamentbe fontos döntéshozó pozíciókba. Senki nem választotta meg őket.
Meggyőződésem, hogy a politikai pártoknak el kell tűnniük az ország irányításából.
A PPSZ kezdeményezése egy ésszerű gondolat. Azt találták ki, hogy a polgármesterekből - akik már bizonyították a rátermettségüket - kerüljenek ki az ország vezetői. Micsoda ötlet? Hát nem nagyszerű? Olyan vezetők a minisztériumokba, akikről lehet tudni, hogy már elvezettek egy kisebb-nagyobb települést és nem lopták üresre a kasszát.