Friday 20 April 2012

Hamvast tanítják, persze nem nálunk...

Hamvas életműve: Németországban már bekerülhet a filozófiai kánonba

Hamvas Béla filozófus, író életművének németországi megismertetésén fáradozik a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin - CHB); az első jelentős eredmény egy kutatói állás létrehozása lehetne a mainzi egyetem filozófiai intézetében.

Can Togay János, a CHB igazgatója elmondta: a mainzi Johannes Gutenberg egyetemen rendszeresen foglalkoznak Hamvas életművével, szemináriumokat tartanak a Németországban egyelőre kevéssé ismert magyar filozófus németül elérhető munkáiról. Az egyetem gyakorlati filozófia tanszékét vezető Stephan Grätzel professzor irányításával arra törekednek, hogy Hamvast "beemeljék a Németországban tanított filozófiai kánonba".

Tovább az eredeti forrásból>>>

Új Magyarország

Nesze neked!
Bringatároló 8 millió 40 ezer forintból.
Ennyi pénzből meg lehetett volna építeni a Pörbölyről az Erdészetig vezető bicikliutat. Nem is említem, hogy a faluban egy kertes ház ára 3 millió.
Akkor miért került ez a kerékpártároló 8 millióba?
Hát persze a pénzlenyúlás miatt.
És közben az Únió nagy táblákon hirdeti a semmilyen gazdagodást (gazdaságot) nem teremtő beruházások finanszírozását, mintha ők fizették volna. Pedig az a mi pénzünk, nem az Únióé! A mi pénzünk amiből nagy kegyesen visszacsurgatnak valamennyit, de arra kényesen vigyáznak, hogy nehogy munkahelyek és helyi érdekeket képviselő emberek vállalkozásai fejlődhessenek. Ehelyett az ingyenélő kormányzati herék pénzlenyúlásait támogatják:
Magyarok! Mikor rgjuk már fel az asztalt az égig?

Papuk

A Papuk csúcs alatti SPP jelzésű turistaúton. Sajna az északi oldalon ledobtak egy pár aknát, s miután egy vadász és egy erdész meghalt azután vették csak komolyan a horvátok - de végigmentem rajta és nem robbantam fel:-) Hiába aki tudja hol vannak az aknák... Az aknamezőt jelző táblák még kint vannak helyenként a piros szalag is - legalább nem lesz annyira turistás a környék még egy darabig.
Bringáztam egyet a Papukban.
A Visoki csúcson 807m, itt is aludtam a közelben
A papuk a Dráva és a Száva közötti vízválasztó hegység. Egyik oldaláról a Drávába a másik oldaláról a Szávába folynak le a patakok, ezért vízválasztó. Van egy kacskaringós főgerince, melyből oldalirányban több mellékgerinc és völgy ágazik ki észak és déli irányban.
A turistatérképekben nem bővelkedik egyenlőre Horvátország elég nehéz térképet szerezni. Nekem nem sikerült. Mindössze Orahovicán (Raholca) találtam egy használható táblát egy turistatérképpel, ahol fel voltak nagyjából tüntetve a források is, magasságvonalak és turisztikai látványosságok.
Az útvonal: Bringával Baja-Mohács-Beremend (kitűnő pizzával búcsúztam Mo-tól)
Ezután Nasice-t vettem célba, de kár volt. Semmi egy kisváros hanyagolható. Innen már bevezettem magam a Papuk enyhébb lejtői felé, még kívül a Papuk tájvédelmi körzeten. Itt a Kutjevo-Orahovica úttól keletre - még tarvágásos erdőirtás folyik. Irtás, mert a telepítésre nem fektetnek elég hangsúlyt.
Majd visszakanyarodtam térkép reményében Orahovica (Raholca) felé. Hiú ábránd volt, mindössze egy táblán közzétett turistatérképet találtam, melyet lefotózva a telefonomon vihettem magammal. A Papuk főgerince Nasicétól Daruvar-ig tart kb. 80km, hossz, de kanyarog kb 100km hosszt is elérve így.

Nagyobb térképre váltás
Ezek után nekivágtam a rengetegnek. S három gyönyörű napot töltöttem fenn a hegyek között embert nem látva. Sajna az első nap végig esett szinte, úgyhogy eláztam, de a teremtő teremtett egy kis házikót az erdészek által (egy téli menedékházat) ahol tüzet tudtam csiholni és megszárítkozhattam.
A turatars.com oldalon Pavluxek nevű felhasználó írt néhány kiváló beszámolót a papukról ajánlom olvasásra!
Gyönyörű képeket is készített.
Ilyen térképpel tájékozódtam:
Papuk (Fekete hegyek) turistatérkép nagyolt
Lefotóztam részleteiben is ha kell valakinek feltöltöm vagy elküldöm a kommentezőknek.
A Papuk nagy élmény volt, láttam vaddisznócsaládot, szarvasokat, rókát ugatni éjjel, Láttam szalamandrát is az eső után. Jó illatú a fenyőerdő és finom a patakvíz. Hideg van fent, két hálózsákot vittem, így nem fáztam egyáltalán.
A Jávor csúcstól az SPP túraútvonalon (főgerinc) haladtam tovább Jankovac felé, mely egy mesterségesen duzzasztott tó és turista-oktató hely.
Innen a Papuk csúcs felé indultam, amire építettek egy katonai radart, emiatt le van zárva (bátrabbak felmehetnek, többnyire nincs ott senki vagy nem foglalkozik a bámészkodókkal. De az Ivacka Glava csúcsról is elég jó a kilátás. Ezek a csúcsok már 900 méter fölött vannak. A Visoki csúcsról lekanyarodtam a Duboka patak völgyébe (hosszú kiváló minőségű köves erdészeti út halad a patak mellett. Egy kis keresztnél és turistaház-fogadónál ér véget a völgy és a lejtőn ereszkedés szívderítő élménye. Innen Aszfaltos úton haladtam tovább Novo Zvecevo-Vocin felé. Ez az út gyakorlatilag a Papuk Prirod Park határát is jelenti majdnem. Ez is egy hatalmas élmény bringával is.
Hazafelé Verőce (Virovitica)- Barcs - Pécs - Ófalu - Feked - Véménd - Bátaszék - Baja tvonalon jöttem nagyjából kis vonatozással a hideg és az eső miatt.
Ajánlom mindenkinek a Papukot.