Sunday, 1 March 2015

Apu mágnese

Lelkendezve újságoltam miket csináltam és miket tanultam. "Apu képzeld, tudtad azt hogy a villanymotorral áramot lehet generálni ha a forgórész helyére egy mágnest teszel?" Nevetett. "Nem mondod?"
Van rajta két szám: 20-6170 és 6/1
Ha tudja valaki milyen mágnes ez kérem jelezze.
Elkezdtem összerakni a garázsban. Szétszedtem a proszívót kivettem a villanymotort belőle, anyám persze mindjárt aggódni kezdett hogy nehogy tönkretegyem. Azután mágnest kezdtem keresni. Találtam is valamit de azzal csak egy elemlámpa izzóját sikerült egy kicsit megvillantani úgy, hogy a Landánk ablakletekerőjét használtam forgatóként. Azt le lehetett venni úgy hogy utána csak vissza kellett pattintani.
Apám nevetett az igyekezetemen. A szomszédok is átjöttek érdeklődni miket csináltam. A Sipőcz jani egyszer csak odaszól apámnak: "Te ez újra feltalálta a generátorunkat..." s nevezett. S mindjárt rám is szólt: "Várj csak, mindjárt hozok neked egy jobb mágnest." Elment majd egy pár perc múlva visszajött egy kör alakú valamivel. "Na ezzel próbáld meg, de ne kézi tekerővel hanem fogd bele a fúrógépbe a tokmányba egy csavarral és azt nézd meg mit művel..." S nevettek.

 

Megcsodáltam a dolgot. Kerek volt valami furcsa rombuszokkal az oldalán. Fogtam egy másik mágnest és megvizsgáltam vele. kiderült hogy ellentétes pólusokkal egy alumínium házba bele van foglalva hat darab mágnes. érdekes módon a lapos oldalai is polarizálódtak. Nem csak az oldala volt minden második mágnes ellentétes polaritással. Nagyon erős mágnes volt. A szöget már 15 cm-ről magához rántotta.
Összeraktam a fúró tokmányába és bedugtam a mágnest a porszívó motor belsejébe. Ahogy elkezdtem nyomni a fúrógép gombját ragyogó fényár öntötte el a garázst majd az égő egyszercsak kiégett. Mindenki nevetett. "De apu akkor gyakorlatilag akkor csinálunk magunknak áramot amikor akarunk."
Erre kicsit elkomorodott a hangulat. Nem romlott el, mindenki mosolygott, de lassan szétszéledtek. A Sipőcz azt mondta tarsam meg a mágnest. Amikor kifordult az utcán távolabb tőlem odafordult apámhoz: "Nem mondtad még el neki?" "Á... Hagyjad még. Hiszen gyerek. Hadd játsszon."
Később rákérdeztem mi volt ez, mert hallottam. Apám akkor elmondta. Elmondta azt hogy van egy csoport akik megölik vagy elhallgattatják azokat akik ilyesmiről beszélni mernek. Rájuk szállnak és nem hagyják őket békén addig amíg fel nem adják vagy el nem pusztulnak.
Nagyon elszomorodtam. Tudtam hogy akkor ezen változtatni akarok. És elkezdődött életem legszomorúbb kálváriája, megpróbáltatása. Persze már akkor is voltak visszatérő emlékeim. Tudtam hogy ezt én angyon is jól tudom. És elmondtam apámnak megint mi a tervem. A gyilkosokkal fogom kezdeni és kiveszem a kezükből a fegyvert majd utána ha ez kész akkor megcsináljuk, és lesz saját széerőművünk, meg villanyt csinálunk magunknak és nem fizetünk senkinek érte.
Apám akkor azt mondta, hogy rendben van. De addig is elteszi nekem. Mondtam hogy olyan helyre tegye ahol majd megtalálom de nincs annyira szem előtt. Másnap mutatta hol van. "Ide raktam." Jót nevettem. A garázsajtó súlyozásának "álcázta". Jó neház volt egyébként is megfelelt acélra és a többi vas közé szépen odaillett.
Ez kb 30 éve történt. Pár napja találtam meg az "elrejtett" mágnest. Pontosan úgy ahogy apám akkor mondta. "Nézd! Itt van. Majd ha mágnest fogsz keresni azért hogy generátort építs akkor megtalálod itt."
Mágnest kerestem generátorépítéshez. És eszembe jutott. Visszaért ez az emlékeztető. Apám amikor eladta a Ladánkat roncsnak, azért még az ablakletekerőt is leszedte. Azt is félretette több más emléktárggyal is. Csak ő nincs már. És már akkor is tudta hogy ő nem lesz már itt. Szerintem az Öreg megmondta neki.
---
Ma eszembe jutott egy másik emlék is. A Kertes Józsi bá kérte a segítségemet hogy hogyan rejtsék el az ultrahangos jeladókat és követőket. Azonnal tudtam hogy ellenünk akarják felhasználni, de el kellett játszanom hogy nem emlékszem és segítettem neki. A villanyvezetékek oszlopaira szereltük őket a fába, betonba. megmutattam hogyan kell ugyanolyan színűre festeni a takarót és hogyan kell belevésni a faoszlop belsejébe. Olyan áramlopókat építettünk hozzájuk ami kábel nélkül wireless táplálta a jeladót. "Az öreg röhögött. "Nagy franc vagy te öregem." És csak röhögött. Én meg csináltam miközben tudtam hogy mindezt ellenem és elsősorban ellenem akarják használni. Azok a patkányok kérték asegítségemet akik meg akartak ölni mindenáron, csk épp nem sikerült nekik.
Nos ez a szarházi már nem röhög. A jeladók még mindig ott vannak. Azóta ugyan fejlesztették őket kisebbek lettek, meg áthelyezték őket, de ott vannak. Lehet hogy van egy két régebbi is. Azért örülök annak hogy sok ezek közül a tetű közül már megdöglött.
Persze ugyanakkor azt is tudom hogy mindenki valakinek a valakije. De nem érdekel. Aki ujjat húzott velem az fizetni fog méghozzá az életével. Előbb vagy utóbb, de fizetni fog.

1971 THX 1138

George Lucas első filmje a THX 1138 címet viseli. THX 1138 egy ember neve, aki a föld alatti városban él állandó erős kontroll alatt teljesen legyógyszerezve a többi városlakóval együtt. A börtönőrök robotrendőrök, arctalanok, türelmesek és igyekeznek megnyugtatni kedvesen megkérdezik amikor elektrosokkolnak, hogy ez fáj neked? "Mi azért vagyunk itt hogy segítsünk neked." Digitális gyóntatóatya van és napi gyógyszeradag, amit be kell szedni. Az életnek immár semmi értelme és az egyedek akik időnként "felébrednek" saját érzéseik felszínre törnek  - de ebben a világban ez súlyos kémiai kiegyensúlyozatlanságot, sőt bűnt jelent amiért bíróség előtt felelni kell: s a büntetés nem halál hiszen meghalni csak egy ember tud: megsemmisítésről beszélnek.
Byrd aki a lucas stúdió mögötti valódi hatalom volt - már 1971-ben jelezte a filmművészeten kersztül a külvilágnak hogy mire lehet számítani. Ez a film egy üzenet, egy jelzés hogy van a világban egy kis de erős csoport akik borzalmas jövőt szánnak az emberfia számára.

I love you - szeretlek

Annyiszor hallottam már ezt - hmmm hányszor is? kb naponta pár százszor duruzsolja valaki a fülembe, miközben feni a kést... hahaha. Üres semmitmondó hazug és rothadt bűze van mindegyiknek amlyik ilyenformán próbál behatolni az elmémbe.
Nos a valódi szeretetnek vannak jól érzékelhető és megfogható - s persze megfoghatatlan - részei. A valódi szeretet aktív. Cselekvő. Azt adja amire a szeretettnek szüksége van. Az anya táplálja a gyermekét amely a gondoskodására szorul, megmelengeti, megöleli, testének melegével táplálja. Ételt ad neki, italt ad nekik megfelelőt ha tud - s még ezek nélkül is képes felnőni a gyermek, azaz ezek hiányában is ha a valódi szeretet jelen van. Ezek az alapvető dolgok: étel, védelem a külső viharok ellen, a szeretet cselekvő közössége. Az egymásért tett cselekmény. Az anya a gyermekéért tesz. Őt szorítja magához egy ölelésben.
Amelyik gyermeket nem simogatják, nem ölelik meg és nem töltenek el vele időt - az elpusztul. A szeretet cselekvő figyelme és közössége nélkül a gyermek elpusztul. Csináltak ilyen kísérletet is - ugyan azt hazudják hogy nem is kísérlet volt hanem csak úgy megesett a dolog - de ez nem igaz. Kipróbálták, hogy tudják. ugyanazok akik most is és akkor is hatalmas vagyonokon ültek és ülnek. Akiknek semmi sem drága hiszen mindenből van nekik elég.
A cselekvő szeretet nem a hátad mögött hiteget mindenféle gyönyörű és szép dologgal. A cselekvő szeretet nem játtsza azt hogy most félni kell és rejtőzködni az "ellenség" elől. Ma már nincs erre szükség. Az ellenség nyíltan megmutatta magát. Mindenki ellenség aki nem azokra az alapértékekre épít amelyek az emberi faj és élőhelye a föld életben amradásának kizárólagos alapjai. Őszinteség, józanság, felelősségvállalás hosszú távra. A hazudozás, megtévesztés, tettek nélküli üzengetés csoportja csak egy horda, akik próbálkoznak ugyanazzal amivel elődeik: megtévesztés és a kontroll a hatalom megtartása. A naiv őszinte emberek kifárasztása és elpusztítása. miközben pezsgőznek a magángépeiken, bárjaikben nevetnek mindenkin aki még dolgozik - és biztatják őket.
Nekik el kell pusztulniuk - minnél előbb annál kisebb lesz a katasztrófa amit maguk után hagynak. A többieknek nincs más választása.
---
A szar, az azért szar, mert nem olyan alapértékekre épít amik egy - és bármelyik - közösség alapjait képezhetik hosszú távon. Az ilyenek rombolóak és pusztulást hoznak - eleinte más közösségekre, majd önmagukra is. DZ elpusztul ha nem ismeri fel a veszélyt ami rá leselkedik. És nem ismeri fel mert a "barátai" úgy gondolják hogy nincs veszély - legalábbis őt ebben a hitben ringatják. Nem gond. Vállalom. Van esélye hogy életben maradjon ha észhez tér - ha nem akkor nem. Ő egy rohadt rendszer oszlopa. Okos gyakorlott abban amit csinál és szar. Rohaszt és ráadásul a legtöbb aki bedől neki észre sem veszi mit csinál vele. A velejéig rohadt. Soha nem tartozott hozzám. A ti szarotok. A segítségemet kérte korábban és ugyanúgy mint mindenkinek neki is segítettem abban amit kért. Manipulált autó, manipulált agyak és a többi. Szar, szar és fos.
---
Nem fogtok engem túlélni csak egy pár hónapotok lesz és annak nem fogtok örülni egyáltalán - ezt megígérem. :-) Szeretlek benneteket. I love you. Azért szabok egészséges határokat mert ez is része a valóságos cselekvő szeretetnek. Az anya határokat szab a gyermekének. Még a kutya is megfogja a grabancánál a túl messzire elkóborló kölyköt és visszaviszi az otthon központjába - biztonságba. A kölyök egy idő után megtanulja meddig lehet elmenni. persze addig időnként átlépi a határokat. most egy olyan határt feszegettek amin túl szakadék van. olyan mély hogy onnan nem fog egyikőtök se élve kimászni. sajnálom hogy nem hisztek nekem.