Tuesday 21 August 2012

Kerékpártúrán voltam

Kelet Magyarország: Bp-börzsöny-mátra-bükk-zemplén-szatmár-debrecen alatt vissza újszilvásnak-jakabszállás.

parancsmegtagadás

A katonai agymosás egyik sarkalatos pontja, hogy a katona gondolkodás nélkül teljesítse a feljebbvalósa által kiadott parancsot.
A gondolkodás (intelligence), a valóság felderítése (hírszerzés, felderítés, intelligence) és a végrehajtás - sőt már a stratégiai tervezés is különváltak a modern hadseregek működési folyamataiban. Angol nyelven ezt compartmentalization-nek hívják. A megosztottság (separáció) lehetővé teszi, hogy az egyik folyamatban részt vevő ne tudja, kik végzik a másik folyamatot, vagy mi is történik valójában.
A titkolózásra szükség volt egy darabig, hogy a legjobbakat megvédhesse a rendszer - hiszen ezek "kilövésével" megbénulhatott az egész hadsereg (az intelligenciára gondolok, mérnökök, katonai tudósok, haditervezők, stratégák). Angliában még ma sem jelzik a tiszteket semmilyen vizuális megkülönböztető jellel sem, pontosan a második világháború mesterlövészei miatt... Ugyanakkor az egységek közötti kommunikáció torzulhatott. És a hierarchikus berendezkedés miatt mára elég egy két embert a hierarchia tetején megfizetni (megvenni) és máris van egy egész hadseregünk. Lásd az amerikai hadsereg sorsát.
Szükség volt olyan elit egységekre, melyek önállóan tudnak szelektálni a közös cél szempontjai szerint a parancsok között és végül képesek önállóan döntéseket is hozni, melyek nem generálják a feszültséget hanem rendet teremtenek. Melyik parancs jön az "ellenségtől" és melyik a sajátunk? Ennek megkülönböztetésére eleinte különböző kódokat használtak, de a gondolatolvasás technológiája a kódfejtést majdnem fölöslegessé tette. (bizonos szint alatt - azok között akik a technológia létével sinsenek tisztában - a kódolás még működik, plusz a még lejjebb lévő szinteken lévők kizárására is hasznos a használatuk).
"Ha tovább megyek hagytál volna meghalni ugye?"
"Így van!"
Néma csend honolt egy darabig.
"Csak miattam kértél légi támogatást. Miért?"
"Nem csak miattad. Azok is odavesztek volna akik érted mentek segíteni. Egy óriási túlerő indult a begyűjtésetekre. Egyikőtök sem élte volna túl. ... Hogy miért?  Szükségünk van rád egy későbbi feladat végrehajtására. De ehhez meg kellett törnünk a kiképzés agymosását benned."
Később a team egyik tagja:
"Hogyan intézted el, hogy légitámogatást kajunk?"
"Van egy két haverom a tengerészetnél."
"Egy két haver...Ja. Aki napalmbombákkal dobálózhat mi? Ehhez minimum egy tábornok kell nem?"
"Nem feltétlenül. De ha igen, nem lehet tábornok haverom?"
Az akciót jó előre megterveztük. A team tagjainak önként kellett elindulniuk segíteni. A lehetséges kiszállási útvonalakat végigszámolva egészen az utolsó pilanatig készenlétbe kellett helyezni minden egységet. A team erről semmit sem tudott. Egy repülőgép anyahajó véletlenül épp a közelben járt...
Akció sikerrel teljesítve.
Katona megértette?
Meg.
És úgy tűnik tényleg megértette:-D
"És most mi lesz?"
"Majd idejében megtudod."
"Addig is add tovább, amit tanultál."