Friday, 30 March 2012

légifejlesztés

Igen ez is ő volt.
Hahaha...
De várjál. Mikor kérdeztem hogyan találhattunk ilyen gyorsan megoldást azt válaszolta: mert valószínűleg ennek a fejlesztésében is részt vettem, csak mindig leradírozzák az emlékeimet.
Persze.
A lopakodó.
Kéne valami megoldás, hogy be tudjuk mérni.
Oké. Mit mér a radar?
... (nem emlékszem a magyarázatra pontsan) visszaverődéseket.
Miért nem érzékeli a lopakodót?
Mert úgy van megépítve, hogy ne verjen vissza radarjelet. Nincsenek benne derékszögek x cm-en belül. A radarok meg csak...
Akkor nem lehetne belenyúlni a radarba? Egy méteren talán csak akad egy derékszög?
Nem engedik a szerbek, hogy belenyúljunk.
Milyen indokkal?
Mert ezek több millió dolláros radarok. Abba ne nyúljáljon bele semmi "kontár", mert nagyon drága jevítani...
Ez mekkora faszság.
Ki gyártotta ezeket? Nem ők? Az első dolgom a megvett haditechnika ízekre szedéseés a blokkok, korlátozások kivétele. A radarjelben eleve el van rejtve egy pozíciójelző kód. Gyárilag beépítve. Ezeket ki kell szerelni. Gondolod nem védik magukat saját fegyvereiktől?

kodhatancod

Igen.
Azt mondták gyorsan tanulsz.
...
Miért alakítottad át? Mert nekem így kényelmesebb. - zavartan, már már mérgesen félrenézett, miközben átvillant az agyán a gondolat, hogy ezek az aktakukacok mindent félreértenek, nehogy ezt is így jelentse, márhogy akkor ő most itt a saját kényelmét nézi, ezért gyorsan hozzátette: Merthogy így 15 cm-el közelebb van a kezemhez a... - befejezni nem tudta. Az "elemző" közbevágott: Így hamarabb odaér a kezed. Gyorsabb leszel.
...
Eltelt jó pár nap, hét, egy hónap? Nem volt akció. Sokat tanultam. Futás az erdőben. Szorosan egymás mögött. Vigyázni a visszacsapódásra. A legelső mindig úgy fut, hogy magához képzeli a többit - mint egy hosszú vonat. Akadály. Falmászás. Az első bakot tart. A második harmadik átugrik. A többi is, de közben az első kettő biztosítja a földet érést. Amikor már csak 3 van hátra átdobják a kötelet. Az utolsó - a bak - a kötélen jön át. Amikor az utolsó is elrúgta magát a kezéből már ott lóg a kötél csak fel kell tekerni. A tloldalon már csak kettő várja a bakost, segítenek a földetérésben. a többi már szalad tovább.
...
Különleges képességekkel. A leggyorsabb team. Nem kockáztatnak. Semmi hősködés. Periszkópot használnak. Ha nem kell ki sem dugják a fejüket. Tudják, hogy nem golyóállók. Lecsökkentik a sérülésveszélyt. Ugyanakkor egy pillanatig sem haboznak. Ha az egyik megindul, a team követi a halálba is.
...
A vezető megindult. Fegyver nem volt a kezében, mert a feladathoz kellett mindkét keze. A második tüzelt helyette. Később: "Tudtad, hogy lőni fog?" "Nem tudtam, csak reménykedtem benne. Ha nem lő leszednek engem." - totális bizalom a team többi tagjában. Vakhit. Gondolná az ember, de nem erről van szó. Gyakorolnak. Állandóan. Ha helyzet van csak a rutinra támaszkodhatnak. Tudományosan végiggondolják a tennivalókat. Ha egymás mögött szaladnak: ha az első aknára fut, akkor mi van? Kielemzik a lehetőségeket. Hogyan lehet felismerni a legbiztonságosabb utat? Stb. Testmemória. Rutin. Fegyverhasználat. A kisujjadban kell lennie. Mindenkinek ismernie kell a másik szokásait. Vezetőváltás. Folyamatos irányváltások. A fölösleges mozdulatok lecsiszolása.
A legjobb katonák az egész világon.
Értékelik a zenét a jó ételeket, szeretik a kutyákat az állatokat, a természetet. Szeretnek szabadon élni, kint az erdőkben. Élvezik. megpróbálják a minimumra csökkenteni a veszélyt. Megpróbálják elkerülni a nyílt erőszakot, az ölést - de nem gyávák. Igazi férfiak.
...
"Nem tudtam, hogy ilyen elemzőink is vannak."
"Megmondod mit elemeztél?"
"A viselkedéseteket. Az alapértékeiteket, a normarendszereteket, a gondolkoddásmódotokat." 
Kis csönd után:
"Ti vagytok az egyik legjobb csapat a világon... Ha nem a legjobb. Le akarjuk modellezni a gondolkodásmódot a csapat működését. Ti lesztek a minta az eljövendő elitkommandók képzési modelljéhez."
Csend.
Kölcsönös néma elismerés.
"El lehet olvasni majd ezt az elemzést valahol?" (persze szigorúan csak azért, hogy a hibákat kijavíthassák, gondolta:-) Köszöni az elemző a bizalmat.)
"Semmilyen írásos anyag nem készül erről." "De látni fogod az újakon."
Minden tiszteletem. Köszönet ezért.
...
Nézzetek utána ennek a srácnak, mindent tudni akarok róla. A kiejtése nagyon furcsa volt. Nincs róla semmilyen adat. Nem először volt már terepen.