Wednesday 2 June 2010

Hangokat hallasz a fejedben? Nem biztos, hogy nem valódi!

Egy Holosonics nevű cég (1999-ben az USA-ban bejegyzett) 2000-ben kifejlesztett egy igen erdekes hangtechnikát, aminek az érzete olyan mintha a hang a fejedben szólalna meg.
A technika igen érdekes. Ultrarövid hullámú jelet generál. az ultrarövid hullám kívül esik a hallható hang tartományán (20Hz-20kHz). Az ultrarövid hullám a levegőben terjedve járulékkos rezgéseket produkál, amik kiszámíthatóak és megjelennek a hallható hangtartományban. Mivel számíthatóak - a megfelelő bemeneti jelet generálva hallható hangot tudunk létrehozni a járulékos rezgések segítségével a levegőt használva hagnszóróként.
A hang-érzet olyan, mintha a fejedben szólalna meg. Kellőképpen nem felkészített hallgató azt hihetné: hallucinál.

Például egy képtárban egy kép előtt állva hallhatsz e technika segítségével egy narrációt a képről, majd ha tovább lépsz egy másik kép előtt hallhatsz egy másikat a nélkül, hogy a két hangzóanyag össyekeveredne és az áthallások miatt élveyhetetlenné válna. Ez a kiváló irányíthatóság az ultrarövid hullám irányíthatóságából fakad.
A techika a levegőt használja hangszóróként, csak egy ultrahang generátorra van szükség hozzá. És persze a megfelelő tudásra. A Dr. Joseph Pompei által fejlesztett Audio Spotlight technika bárki számára elérhető! Íme néhány az eddigi megrendelők közül: ACMI at Federation Square, Bank of America, Boston Museum of Science, British Airways, British Telecom, Cisco Systems, Creative Labs, Eastman Kodak, The Field Museum, Chicago, France Telecom, Harvard Peabody Museum, Hewlett-Packard, Jack Morton Worldwide, Johnson & Johnson, Kaiser Permanente, Kraft Foods, Marks & Spencer, Motorola., NCR Corporation, Perkins School, Procter & Gamble, Science World BC, Symbol Technologies, Tate Modern, Time Warner, Toyota, Walt Disney Imagineering, Yale Art Gallery.
A technika egy katonai fejlesztés polgári változata. Ha ezt a technikát például hipnotikus szövegek közvetítésére használjuk rávehetjük a szomszédainkat, hogy legyenek csendben, ne veszekedjenek hangosan stb vagy tehetünk durvább dolgokat is ha van elég pénzünk a szerkezetre, akkor akár az őrületbe is kergethetjük őket a skizofrénia diagnózisába. Vagy hogy továbbmenjek kulcspozícióban levő politikusokat irányíthatunk a hadi változattal kedvünk szerinti döntésekre manipulálva őket, de akar öngyilkosságra vagy gyilkosságra is rávehetünk egy alkalmas alanyt!
Hölgyeim és Uraim a huszonegyedik században élünk. Szóval ha hangokat hallasz, egyáltalán nem biztos, hogy az nem valódi!
Hogyan lehet ez ellen védekezni? Tudatossággal!
Ha ismerjük önmagunkat, valódi igényeinket, belső hajtóerőinket - akkor igen nehézzé válik mindennemű manipuláció jöjjön az hipertechnológia felhasználásán keresztül vagy a tömegmédiából.


A legerősebb hajtóerő a szeretet. De nagyon erősek a félelem, a szexuális vágy, a halálfélelem, az anyagi biztonság utáni vágy, a szeretteink elvesztésétől való félelem, a szégyen, a büntetés felelősségétől való félelem stb. Ezek tudatában és ezeken túllépve szabadok lehetünk mindennemű manipulációtól.