Tuesday 16 October 2012

tengeri

A minap utolért egy emlékeztető kívülről. Benézett és...
"Van valami ötleted?"
"Hát vegyetek példát a természetből. Pl nem csak a madaraktól lehet tanulni, hanem a halaktól is. Főleg a ragadozó halaktól. Hiszen nekik is gyorsan kell navigálni és általában ezek nagyobb fajta halak is. A legtöbbnek vannak kis 'szárnyai' a teste elülső részén."
"Jó, de ezt már próbálták korábban mások is. A gond ezzel az, hogy nagyon nagy erőhatások érik az ilyen elülső szárnyakat. Letörnek és akkor a repülő menthetetlenül lezuhan."
"Ezt meg lehet oldani a használt anyagok jó megválasztásával. Pl a damaszkuszi acélkard és a japán szamurájkardok rugalmasak erősek és kemények voltak. A rögzítés tekintetében pedig szintén le lehet utánozni a természetet."
És megszületett a Eurofighter.
---
Könyvajánló:
Colin Forbes: A kreml ügynöke

Raymond Herold Sawkins volt az igazi neve. Álnév alatt írta nem véletlenül...
A könyv főszereplője Tweed az angol SIS igazgatója.
---
Ezt a könyvet kapta a célból, hogy elemezze a polgári szolgálatok helyzetét és felvázoljon néhány lehetséges fejlődési irányt.
---
"Úgy tudok elemezni, ha ott vagyok. Ott kell lennem, részt vennem néhány helyzetben, látni működés közben az embereket."
"Ez lehetetlen."
---
A könyvben minden már korábban részletezett probléma megjelenik. Az egyik fő kérdés a pénz útja és forrása. Ki finanszírozza az akciókat? Miniszterasszony. Játékteremben nyert 'fortune' pénzből - nyomoz az egyik területvezető(?). És a többi? Tényleg onnan jön a pénz? Akinek több pénze van az tovább tudja finanszírozni az aciókat több embert tud megmozgatni. Probléma: kormány nem ad többet, a vezetők tudják, hogy cselekedni kell mert baj lesz. Mi történik? Illegális pénzforrások beúsznak.
Az Illegális pénzforrások belépőjére is van példa a felforgatás oldaláról. A könyvben Gorbacsov küld 500 kg heroint angliába. Az egyik területvezető 'Balkán' alias Dr.Berlin alias Hugh Grey a élszemély aki kettős ügynökként elég nagy feszültségben él. Az árulásáért meg kell fizetni. Ez a heroin és ugyanakkor a heroin Gorbacsov szerint felér két atombombával is (=tömegpusztító fegyver). Korrupciónak tehát sokféle oka van. Az előny tehát itt is a 'rossz oldalon' van, mert őket nem kötik költségvetési korlátok és erkölcsi megfontolások...
A Tudatalatti véletlen egybeesésekre is kitér a könyv. Miért segít Newmannak Wolf titkárnője Gerda,Wolf aki vezeti a nyugat elleni akciókat együtt Liszenkóval és ő küldi a hernyót - Newman azzal a hajóval menekül meg amely a hernyót szállítja, fegyverekkel együtt.
Grey a feszültséggel nem tud mit kezdeni. Ki hogyan kezeli a kettős élettel kapcsolatos feszkót? Szex, alkohol, drogok, tudathasadás ma már emlékezettörlés, mindcontrol, hipnózis és egyéb... A függővé válás így is garantált valamitől, főként  a hatalomtól.
Azután a szintek. A rendőr cska a gyilkosságok után megy a többi nem érdekli. Azután a módszerek: aktív befolyásolás, rejtőzködés, gyilkosság, klasszikus nyomozati módszerek. Sokféle és összetett munka, mindenkinek muszály egy alapos általános képpel rendelkeznie. A célok szerepe. Mi a célja az egésznek? A könyvből sem derül ki semmi más, mint hogy van egy rejtett és veszélyes ellenség aki ellen küzdenek a szereplők. Kik ők? Miért ellenségek? Hogyan lehetne őket láthatóvá tenni? Van-e erre igény? Ki adja a pénzt és a célokat Gorbacsovnak? Ki dönti el, hogy mire van péz és mire nincs? Ki dönti el, hogy mi a cél? Mindenkinek tudnia kell a saját célját. Spirituális megértésre szert kell tenni. mindenkinek ismernie kell a nemzeti és ha nem akarunk világhábort akkor a nemzetközi közös célt is! Meg kell egyeznie azokna, akik nem akarnak háborúzni. A többi kavarja a szart, de nekünk előnyünk van, mert nem kell titkolózni  olsóbb, emberi erőforrásaink nagyobbak, de a tudást terjeszteni kell. Sok minden más is volt ott még, de szerintem tudjátok.
---
Azután tartott egy lehengerlő beszámolót a legjabb fejlesztésekről és a távlati célokról.
"Megölöm. Itt és most. - Ezek totál megőrültek. - Úristen, végünk van."
"Miért mondod mindezt el nekünk?"
De ahogy telt az idő és halad előre a technológia és a stratégia ismertetésében, kezdték látni a stratégia ívét és súlyos valóságosságát.
---
A technológiát használók vegyes teamek. Sokféle célokkal a megértés és a hovatartozás alapjaitól függően. De lényegében a lavina elindult és megállíthatlan.
---
Soros azonnal reagált az EMP-s bejegyzésemre. Tudja, hogy hiába menekítették más földrészekre a szervereiket a bankok, ki lehet őket égetni akármikor. A technológia szivárog folyamatosan. 
Próbálják félremagyarázni az eseményeket. A Végjáték zajlik. Kicsit hosszadalmas és elég nehéz türelmesnek lennem.