Monday 12 May 2014

A finn oktatási rendszer

Miután a finn különleges erők irányítói el voltak ragadtatva az általam bemutatott stratégia és megközelítés (nézőpont) által a honvédelemmel kapcsolatban - megkértek arra is, hogy az oktatási rendszert (mint a honvédelem első vonalát, a nulladik a család) is segítsek átalakítani egy emberibb és a környezettel harmonizáló rendszerré.
Érdekes módon az oktatási rendszer még jobb állapotban volt náluk mint a hadsereg - nem véletlen hiszen a hadseregbe az oktatási rendszerből kerülnek ki a katonák. Szóval nem is találtam túl nagy szerkezeti torzulásokat, mindössze egy lényeges szerkezeti problémát változtattunk meg ez pedig a felülről lefelé vezérelt központosított parancsuralmi szerkezet.
A különeges erők is áttért a decentralizált működésmódra - mint sok más helyen a világban ahol megfordultam mint elemző és komolyan is vették a tanácsaimat és a fejlesztéseimet - és hajlandóak voltak az oktatás terén is megvalósítani egy önkéntességen és főleg alulról indított onnan építkező stratégiát megvalósítani.
Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a tanároknak nagyobb szabadságot adtunk, azaz bizonyos ésszerű korlátok között azt és úgy tanítottak ahogy akartak. A korlátokat a környezeti változók és állandók jelentik. Pl rendelkezésre álló eszközök, hely, információ; bekerülő diákok saját korlátai, a tanítók korlátai.

"- És mi lesz ha valakivel ez nem fog működni?"
"- Nos ettől nem kell félni, mert lesz olyan aki nem fog tudni élni a kapott szabadsággal vagy vissza fog élni vele. Ez biztosan meg fog történni. Nektek mint irányítóknak ekkor az lesz a feladatotok - amíg nem találtok olyat akinek át lehet adni az irányítás feladatait - hogy ilyenkor a hatalom erejével közbelépjetek és legyen egy jól átgondolt stratégiátok a helyzetre. Tudjátok, hogy meg fog történni, tehát fel tudtok rá készülni. Azt is előre lehet például jelezni bizonyos mutatók alapján, hogy ki az aki a személyiségbeli hiányosságai és korlátai miatt nem fog tudni megbirkózni a helyzettel. Ők sem haszontalanok hiszen egyrészt valamilyen pozitív megoldási stratégiát ki lehet dolgozni velük kapcsolatban is, a saját egyéni értékeikre építve például lehet valamilyen kevésbé kreatív helyet találni nekik ahol részfeladatokat el tudnak végezni.
Fontos a visszajelzési rendszer kiépítése mely nyelvi keretek között jól megfogalmazott irányt jelöl ki és általatok, mint végső irányítói hatalmi figurák által a gyakorlatban is megvalósítva jelentkezik. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? A rendszer minden tagjának el kell mondanotok hogy kinek mi a feladata a rendszeren belül és az utánpótlás képzése egyben része a visszajelzőrendszernek. Ez az összevonás lehetővé teszi hogy a visszajelzés közvetetten jelenjen meg, a régi tanárok és az új leendő tanárok együtt elemzik a megfigyelt órát - így a visszejelzés nem provokatív a régi tanárok felé, és mégis elvégzi a feladatát. A konfliktusok kezelésére (érzelmi viharok, én-tudathoz köthető válságok amint ez formálódni fog, ezt formáljuk a rendszeren belül hogy a végeredmény a közös tudat úgy megszülethessen ahogy megállapodtunk) előre kidolgozott stratégiákkal kell rendelkeznetek mint irányítóknak. A tanári karban már most is látok egy két komoly segítséget jelentő egyént, aki ebben azon a szinten is komoly erőforrást és lehetőséget rejt. Velük külön le kell ülni akár rendszeres egyeztetés során.
Az újak képzését csak olyanok végezhetik akik pontosan megértették mit akarunk véghezvinni és teljes őszinteséggel ki is állnak e mellett. A különleges erők néhány tagja nagy segítséget fog jelenteni és egébként is szükségetek lesz néhány gyilkolásra is kiképzett katonára az iskolai rendszeren belül."
- "Miért?"
- "Azért mert a mosszadciakgbmaffia emberei, amikor rádöbbennek hogy milyen irányba alakítjátok az iskolai rendszert, azonnal akcióba fognak lépni és ott nem engedhetitek meg magatoknak a késlekedést és a tétovázást. Az ilyen jellegű mozgásra azonnali katonai jellegű választ kell adni."
- "Hogyan? Miről ismerjük meg hogy ki a mosszadciakgbmaffia embere?"
- "Általában ők azok akik az új irányvonalakra azonnal és pozitívan reagálnak, de sokféle reakciót tudnak mimikelni. A lényeg az hogy egy jó darabig - az idő nagyobb részében - együttműködnek és segítik az új irányt, de közben a háttérben előkészítik a válaszlépést. Úgy dolgoznak hogy a rendszerfigyelő leadja a jelzést a hírhálózatnak, a döntéshozó agytrösztök vagy think tank-ok pedig kielemzik a helyzetet, majd a részletesen kidolgozott stratégia visszaérkezik a hírhálón keresztül. Ekkor a figyelőből cselekvő lesz."
- "Akkor ezeket meg kell ölnünk?"
- "Nem feltétlenül. Ha beazonosítottátok kik a mossadciakgbmaffia emberei, akkor felállíthattok egy standard eljárást pl első figyelmeztetés, második, ..., használhatjátok a különleges erők által már jól begyakorolt és ismert módszereket a neutralizásához. Ezeket az embereket 24/7 figyelni kell és el kell szigetelni a hírhálótól. Ha sikerül a kódrendszerüket feltörni - sokszor nincs is kód csak parafenomén a figyelő és ti nem látjátok amit látni kellene - akkor el tudjátok hitetni a hírháló többi részével, hogy minden rendben, nincs komoly változás. Ez a legjobb helyzet. Ilyenkor békében folytathatjátok tovább a rendszerátalakítást anélkül hogy a folyamatos nagyon kemény romboló beavatkozások tönkretennék az átmenet egyensúlyvesztéses állapotait, amíg ti is és a rendszer hierarchiájában alacsonyabb szinten dolgozók is tanuljátok ezt az új szabad megközelítést. Eltelik bizonyos idő kb 3 év mire lesz egy jól használható készletetek a különböző helyzetek kezelésére. Ha ezt ki tudjátok húzni a ciakgbmossadmaffia kiküszöbölésével akkor utána már kitehetitek a rendszert akár a terhelési próbának is. Bár ez az amit nem kell nektek megszervezni, mert folyamatosan fognak próbálkozni.
Inkább arra készüljetek, hogy az átmenetet is folyamatosan nehezíteni fogják.
S lesznek olyanok is akiket ki kell vennetek az élők sorából. Ezt azok a katonák fogják megoldani akiket már én képeztem ki. Ők tudják mit csinálnak és miért. Nem nyúlnak brutális eszközökhöz csak amikor már nincs más. Szóval nem kell vérengzéstől tartani.
A ciaosszadkgbmaffia emberei tipikusan jól teljesítenek, de egy egy meghatározó pillanatban (jól időzítve) odaszúrnak valami olyat ami az egész érintett közösség tudatára olyan hatással van, ami eltéríti őket az általunk kitűzött pozitív iránytól és visszafordít a régi kerékvágásba. A hirtelen beszúrás nagyon gondosan megtervezett és nagy hatású lesz, a beszúró pedig feddhetetlen és véletlen hibára hivatkozik ha számonkérésre kerül a sor. Sokféle stratégiát használhattok, de az azonnali számonkérés nem megspórolható. A számonkérés után a psyop lép akcióba és megkezdi a neutralizációt, elszigeteli a hírhálózatról az egyént. Ha észhez tér jó, ha nem akkor további lépések következnek.
Ti pedig kialakíthatjátok az első jól működő oktatási rendszert."
---
Persze már a legfelsőbb körökben is ott volt a hulladék romboló ciakgbmosszadmaffia is. Kíváncsi lennék hogy állnak ma. Biztosan minden követ megmozgattak, hogy nehogy véletlen valódi sikerre jusson a fejlesztés... mint ahogyan minden fejlesztésemmel kapcsolatban ugyanezt tették. Agyontitkolták titkolják és lehúzzák. Amikor Sennáékkal az F1 biztonsági megoldásait fejlesztettük akkor is Részben azért nyíratták ki Sennát, mert nagy hatással voltam rá (ő is rám) és nem dorgpartikat rendezett mint Shumi, nem volt jó reklám a drogüzletnek meg a partiüzletnek. Másrészt bizonyos fejlesztésekre nemet mondott. A kivégzőosztag medevac egségnek álcázva végezte ki, miközben az iszonyatos erejű ütközést biztosan túlélte (tudom, mert én magam teszteltem az új bukókabint). Bernie Eccelston rendelte meg a gyilkosságot az a pedofil szarházi és az orvostól kezdve az összes szarrágó csak nézte hogy megölik. Tudták elég sokan, hogy mi történik a felvételeket is úgy vágták össze hogy nehogy valaki lássa mi is történt valójában. Pedig ott nem egy kamera dolgozott.
Azt hiszem akkor már olyan rezignált állapotban voltam. Valahol ott a határon, amikor azon vacilláltam hogy érdemes-e itt kínlódni ezekkel vagy inkább kezdjem meg a letakarítást. Végül úgy döntöttem hogy inkább nem hozok ilyen döntést és hibernálom magam. Rosszul döntöttem úgy látom.