Tuesday, 26 April 2011

Ki a Duna vizét issza

Világsiker a csehek új víztisztító technológiája 

MTI-Index 

2011. április 26., kedd 16:19

Nagy nemzetközi sikernek örvend a prágai Nanotechnológiai Kutatóintézet szakembereinek legújabb találmánya, amely ivásra alkalmassá tud varázsolni bármilyen szennyezett vizet.
Cseh szakemberek a világon elsőként használtak háromdimenziós - a fizikai szennyeződéseket, a biológiailag aktív szervezeteket és a kémiai szennyezőket is kiszűrő - membránt az olyan halott vizek megtisztítására, amelyek túlságosan savanyúak, veszélyes méreganyagokat tartalmaznak és teljesen oxigénhiányosak - írta a kedden a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.
Az ilyen szennyezett vizek növénylocsolásra is alkalmatlanok, ám az új eljárásának köszönhetően, amely fizikailag és nem kémiailag (vegyszerek segítségével) tisztítja meg a folyadékot, tökéletesen ihatóvá válnak - ismertette a módszer lényegét a lap. A prágai Nanotechnológiai Kutatóintézet szakemberei egy krasnói tőzegföld vízforrásából származó mintákon tesztelték először az új módszert.
"Egy teljesen szennyezett, víznek alig nevezhető folyadékból sikerült olyan ivóvizet készítenünk, amely mentes a baktériumoktól, a hozzáadott anyagoktól, valamint selymes, lágy és ásványi anyagokban gazdag" - büszkélkedett el az eredményekkel Petr Carvan, az intézmény vezetője.
Az ügyfelek kérésére a szakemberek különböző ásványi anyagok, így jód, fluor, magnézium, mangán és kalcium hozzáadásával képesek tökéletes ivóvizet előállítani a megtisztított folyadékból. "Ezzel a technológiával átütő világsikert értünk el" - hangsúlyozta Carvan. A világ különböző tájairól érkező delegációk a cseh fővárosban ismerhették meg a különleges víztisztító szerkezet prototípusát, amelynek működtetése is nagyon olcsó.
Óránként négy cseh koronáért (44 forint), a készülék tíz köbméternyi szennyezett vizet tisztít meg egy nap leforgása alatt, 95 százalékos hatékonysággal - írta a lap. A szerkezet élettartama akár több tíz év is lehet, csupán néhány négyzetméternyi területet foglal el és szinte semmilyen mellékterméket nem állít elő. "A vietnámiak már most megkerestek minket, ugyanis meg akarják tisztíttatni a Mekong folyót" - árulta el Carvan.

Jajj de jó lenne a Dunát is kipucolni...
Valóra válhatna egy álmom. :-))))

1 comment:

kövi sára said...

nagyon jól hangzik, annyira jól, hogy már-már az álom-kategóriába sorolnám... :)